Bijensteken en allergische reaties

In de natuur hebben bijen ook natuurlijke vijanden. Naast insecteneters waartegen bijen zich nauwelijks verweren kunnen, zijn er ook nog die het op het bijenbroed en de honing gemunt hebben. Dit zijn bijvoorbeeld wespen en hommels, bijen van een andere kolonie die op rooftocht zijn, beren en natuurlijk wij als mensen.

Verdediging van de bijenkast

Stechende Biene bijensteek beesting angel weerhaakjes in huid bijengif honingbij

Om het volk te beschermen, hebben honingbijen een effectief wapen; de angel. Zodra een indringer de woning bedreigd, zullen de bewakers van de kast ingrijpen. Naar gelang de situatie erom vraagt, zullen de bijen de bedreiging steken met hun angel, ten koste van het eigen leven. Doordat de angel weerhaakjes heeft blijft hij in de huid van een zoogdier of mens vast zitten. De angel zal het gif blijven injecteren zolang hij niet verwijderd wordt.

Allergie bijengif

Een bijensteek geeft over het algemeen een felle pijn in het begin. Bij imkers blijft het daar vaak bij, doordat hun lichaam aan de steken gewend is. Maar in een aantal mensen kan het in het verdere verloop allergische reacties geven. Dit kan zijn:

  • Zwellingen
  • Rode plekken
  • Jeuk
  • Terugvallen van bloeddruk

Zwellingen zijn meestal onschuldig, en treden het sterkst op bij een steek weke delen als ogen, oren en neus. Als ze kort bij de luchtwegen zijn, kan het wel enig gevaar opleveren. Ze treden op kort na de steek.

Jeuk is vooral lastig. Het is vrijwel geheel onschuldig en begint meestal in de dag nadat de steek is opgelopen. Het verdwijnt weer vanzelf

Terugvallen van de bloeddruk is gevaarlijk. Dit zal plaatsvinden kort na de steek. Het slachtoffer wordt dan slomer, krijgt duizelingen en/of flauwtes. Als er niet ingegrepen wordt kan hij buiten bewustzijn raken en kan zelfs de dood het gevolg zijn.

Bijengif als medicijn

Bijengif wordt ook door imkers geoogst en als medicijn toegepast. Lees meer..