Bijenplaag in toekomst beheersbaar

Honingbijen worden door verschillende plagen bedreigd. Een van die plagen is een bacteriële infectie genaamd Amerikaans Vuilbroed. Deze voor bijenvolken dodelijke infectieziekte stak ook dit jaar de kop op in ons land (Drenthe). Deze ziekte doodt bijenlarven en kan leiden tot de volledige instorting van een bijenvolk.

Om deze plaag te bestrijden hebben onderzoekers van de Brigham Young University een natuurlijke manier gevonden om terug te vechten. Ze gebruiken een soort van virus - een faag - dat infecteert en repliceert binnen een bacterie.

"Het principe is dat we gebruik maken van de natuur om tegen de natuur te vechten,” zegt Sandra Burnett, een associate professor in de microbiologie en moleculaire biologie aan de Brigham Young. "We zien de fagen van nature  al voorkomen in het milieu, ons doel was dus om deze bacterie met de fagen te besmettenen en vervolgens te vangen. Ze zijn dan klaar om daadwerkelijk de bacteriën aan te vallen en te doden."

Inspiratie gevonden in haar eigen achtertuin

Lees ook:

Honing legt MRSA bacterie plat >>

Honing: een natuurlijk medicijn? >>

Onderzoekster Burnett is een achtertuin-imker en heeft een paar bijenvolken bij haar huis. “Vanuit de praktijk wist ik dat deze bacteriële infectie een probleem was in bijenvolken en ik besloot dat ik  wilde kijken of we met behulp van fagen een manier konden vinden om  dit probleem op te lossen," zegt ze.

Volgens de onderzoekers kan worden vastgesteld dat er inmiddels 4 fagen zijn gevonden die effectief zijn bij de bestrijding van Amerikaans vuilbroed. Onderzoekers gaan in vervolgstudies testen hoe effectief het zal zijn als  reguliere behandeling. “We zijn nog in de voorbereidende fase op dit moment, maar wat we concluderen: zetten we deze fagen in op besmette bijenvolken dan merken we een verbetering," zeggen de onderzoekers. "Het is echt, echt goed."

BijenMerrill wijst erop dat behandeling met fagen specifiek gericht is om alleen de bacteriën te doden die verantwoordelijk zijn voor de vuilbroedinfectie, in tegenstelling tot antibiotica, de huidige standaard behandeling voor Amerikaans Vuilbroed. "Als je een bijenvolk met antibiotica zal behandelen, zal dit naast de vuilbroed bacteriën ook een groot deel van de nuttige bacteriën doden die onmisbaar zijn voor ene gezond bijenvolk" 

FDA-goedkeuring nodig

Om deze behandeling op grotere schaal beschikbaar te maken, hebben de onderzoekers eerst de goedkeuring van de FDA nodig, omdat de bijen gebruikt worden voor voedselproductie en ingezet worden als bestuivers van producten in onze voedselketen

DW FDA is al bezig met het testen van de voedselveiligheid, en zal ook de effectiviteit gaan testen.

 

Bron onderzoek: Lees hier (Engelstalig) >>

Ga terug

Reactie door josie |

Wij gebruiken zilverwater in onze korven en wij hebben altijd gezonde bijenvolken.
Wij spuiten om de twee weken dit door onze korven en hebben daardoor geen ziektes en wij gebruiken in de WINTER zilverpapier om wifi stralingen tegen te gaan. Dus eerst over de korf zilverfolie hene doen en dan weer hout eroverhene. Daarna hebben wij geen last meer gehad van ziektes of dergelijke. Ook kwamen ze goed de winter door. In de zomer pal voor ze weer uit vliegen kregen ze een "nieuwe korf" zonder folie zodat ze hun kompas weer kunnen gebruiken.
De laatste keer heb ik gewoon een zilver-folie bak er over hene geschoven met lucht gaten aan de voorkant erin. En aan de onderkant kon ik een plank met folie erin schuiven. Op deze manier komen ze goed de winter door.

Reactie toevoegen