‘De honingbij blijkt geen zoetekauw te zijn’

honingbijen microscoop foto uniek proeven met poot tarsus smaakpapillenVoedsel analyseren met smaakpapillen en reukorgaan, de normaalste zaak van de wereld. Bij honingbijen blijkt er echter een veel geavanceerder systeem te bestaan voor het ‘proeven’ van suikers zo blijkt uit  een recent Frans onderzoek. De detectie van suikers in de nectar geschiedt middels klauwtjes aan de voorpoten. ‘Zoeteklauw’ is dus een betere benaming voor de suikerliefde van honingbijen.

Voor honingbijen is het van belang om in de omgeving voldoende voedsel te verzamelen voor de gehele kolonie. Daarom moet de nectar in bloemen van een goede kwaliteit zijn. Hiervoor zijn er altijd speurbijen actief, die beoordelen welke nectar interessant is voor het bijenvolk. Tot op heden was er weinig bekend over de wijze waarop dit door die bijen bepaald werd. Maar het onderzoek Universiteit van Toulouse geeft toch wat verheldering hierover.

Zoetigheid proeven met de poot

Via een ingenieus systeem van  dat op het onderste segment van de poot begint meet de bij in een fractie van en seconde de eigenschappen van de vloeistof waar zij mee in contact komt. Is het interessant genoeg, wordt de tong uitgestoken en wordt het opgezogen.  Bij experimenten in het onderzoek is zelfs gebleken dat bijen nog onderscheid maken tussen wat in de linker klauw en de rechter klauw ‘geproefd’ wordt.

Bekijk ook:

Meer informatie over honingbijen >>
Manlijke honingbijen het 'zwakkere geslacht' >>      (bevat video)

Ga terug

Reactie toevoegen