Oogst van heidehoning in Nederland volledig mislukt

Lees onze nieuwste blog over honing, bijen en imkeren

Het ene jaar is het het andere niet. Dat bleek maar weer in 2018. Zo warm en droog, heb ik het als relatief jonge imker nog nooit meegemaakt. Het was zweten en bikkelen, in onze dikke bijenpakken. Maar wij als imkers waren niet de enige die last hadden van deze weersomstandigheden. Ook de natuur had het zwaar. Jonge wilde zwijnen vielen er dood bij neer. De brandweer van de Veluwe heeft weinig jaren gehad dat ze zo vaak uit moesten rukken voor bos- en heidebrand als in 2018. En natuurlijk was het ook geen goed weer voor de bijen..

Bijen maken de honing van nectar uit bloemen zoals je wellicht weet. Wat je misschien niet weet, is dat deze nectar voor ongeveer 80% uit vocht bestaat. Ja, je leest het goed, 80% van de nectar is vocht. Vocht, wat bloemen met behulp van de wortels uit de grond opzuigen. En aan dat broodnodige vocht ontbrak het deze zomer vaak.

Voorjaarsontwikkeling en bloemenhoning

Ondanks de droge zomer zijn de bijenvolken van onze imkerij gelukkig toch wel goed de zomer door gekomen. In het voorjaar toen onze bijen bij de fruittelers stonden om de fruitbloesems te bestuiven, hebben ze een mooi buffer met honing en stuifmeel op kunnen bouwen. Met deze vooraad konden de bijen later in het jaar de ontwikkeling in het bijenvolk op peil houden.

Toen de bramen, distels en de lindebomen eenmaal bloeiden, kwam er gelukkig voldoende regen, zodat de heerlijke bloemenhoning de bijenkasten binnenstroomde. Tot zo ver was er dus niets aan de hand. Van de overschotten voorjaarshoning en bloemenhoning hebben we ook lekker veel kunnen oogsten, zonder dat we de bijen hiermee tekort deden.

Droogte op de Veluwse heide

Je kent ze vast wel, de mooie heidevelden. De Veluwe kleurt hierdoor in augustus overal weer prachtig paars. Ieder jaar plaats ik een aantal van onze bijenvolken op de Veluwse heidevelden. Maar dit jaar ging het even anders. Waar de dorre heidevelden anders in juli overal prachtig groen beginnen kleuren, bleven ze nu angstig bruin.

Door de droogte werd dat ook niet beter. Waarnormaal gesproken de heidevelden na verloop van tijd prachtig paars worden kwam daar nu, op een enkel heidepolletje na, niets van terecht. We kregen dan ook geen toestemming van Staatsbosbeheer om de bijenvolken naar de heide te brengen.

Geen heidehoning

Heidehoning is een rauwe honing van de imker, die een heerlijke kruidige smaak heeft. Veel echte honingliefhebbers zijn dol op deze verrukkelijke honingsoort. Maar helaas, dit jaar hebben we dus geen heidehoning kunnen oogsten. En, Imkerij De Valkche Bijenhof was niet de enige. Geen enkele imker in Nederland heeft heidehoning geoogst. We hadden in onze webshop HONINGonline.nl en winkel nog wel een kleine voorraad van de oogst van 2017.

Meer lezen over diverse honingsoorten?

Alles over rauwe honing >>

Diverse smaken van Nederlandse honing >>

Wie is imkerij De Valksche Bijenhof? >>

 

Maar, doordat er een ware run op deze honing is ontstaan omdat geen enkele imker deze heerlijke heidehoning heeft kunnen slingeren, zijn we inmiddels helemaal uitverkocht.

Gelukkig hebben we nog wel een flink aantal andere honing soorten vanuit onze eigen ambachtelijke imkerij. Ik zou zeggen: kom ons eens opzoeken in de winkel op honingwebshop!

 

Ga terug

Reactie toevoegen