'Veel gesjoemel met honing in supermarkten'

De acht misleidende potjes uit de test zijn op een 'digitale schandpaal'gezet:

  • Melvita - Bloemen- & Manukahoning​
  • Lidl - Marlene Woudhoning
  • De Traay - Manukahoning (biologisch)
  • Albert Heijn - Excellent Acaciabloesemhoning​
  • Langnese - Acacia- met lentebloesem​
  • Melvita - Acaciahoning
  • De Traay - Spaanse tijmhoning​
  • Melvita - Spaanse tijmhoning

Bron: Consumentenbond 

Bekijk ook:

Wat kunt u verwachten van Nederlandse honing? >>
De productie van eerlijke Nederlandse honing >>

Honing, een eerlijk product zo wordt veelal verondersteld. Met exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning wordt gerotzooid, meldt de Consumentenbond op de website. Het blijkt in de praktijk vaak gewoon bloemenhoning te zijn. Van de 11 onderzochte exclusieve honingsoorten blijken 8 hun naam niet waard te zijn.

De Consumentenbond wil dat supermarkten en importeurs beter controleren wat zij consumenten verkopen. De bevindingen uit het dinsdag verschenen onderzoek zijn gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De bond heeft de honingzondaars aan een digitale schandpaal genageld, zodat consumenten die deze honing in huis hebben, hun recht kunnen halen.

Geen spoortje manuka

Zo bevat de bloemen- & manukahoning van Melvita geen spoortje manuka, stellen de onderzoekers. Zij bekeken 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing. Daarbij waren 19 producten met 'gewone' bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. De prijzen daarvan variërend van 1 tot bijna 14 euro. De Consumentenbond nagelt de merken digitaal aan de schandpaal.

 

honing bij imker kopen supermarkt niet betrouwbaar

Kies voor Nederlandse honing

Voor welke honing moeten we dan kiezen? Die vraag rijst al snel op bij het zien van een dergelijk onderzoek "Nederlandse honing is kwalitatief goed, er worden veel eisen gesteld aan honing van Nederlandse bodem," zo stelt een beroepsimker.

"Daarnaast kun je letten op de samenstelling van de honing, hoewel dat soms lastig af te lezen is aan het etiket. Voor alles is het dus belangrijk dat u weet welk bedrijf de honing produceert en wat de visie van de imkerij is."

Imkerijen die het volledige proces van honing produceren in eigen beheer hebben hechten vaak grote waarde aan betrouwbaarheid en kwaliteit en lijken de beste papieren te hebben om eerlijke honing van te kopen.

Ga terug

Reactie toevoegen