Samen sterk: miljoenen honingbijen houden verkeer tegen

Een stuk snelweg in de Amerikaanse staat Delaware is in de nacht van dinsdag op woensdag 13 uur lang geblokkeerd geweest nadat een vrachtwagen, met aan boord ruim 20 miljoen bijen, omkantelde. Dat melden de tv-zenders NBC en CBS. De vrachtwagen vervoerde ongeveer 460 bijenkasten, waarvan een deel verbrijzeld werd. De bestuurder en twee passagiers kwamen ervan af met tientallen bijensteken.

Het ongeval gebeurde dinsdagavond plaatstelijke tijd op een verkeerwisselaar. De opruimwerkzaamheden duurden tot in de ochtend. Voor de eerste keer in 14 jaar moest de politie haar plan inzetten om een bijenzwerm te vernietigen.

 

Videobeelden van het ongeval truck met honingbijen

Welzijn van de bijen

De insecten waren op weg van Florida naar Maine, een tocht van 2.500 km."Ik ben zeker dat de bijen dorst hebben en gedesoriënteerd en boos zijn", zei imker Dave Feinberg, die meewerkte aan de reddingsactie, aan CBS.

Voor de imkers op de plaats van het ongeval aangekomen waren, probeerde een toevallig voorbijgekomen medewerker van een takeldienst de vrachtwagen recht te krijgen. Op tv-beelden is te zien hoe hij wild om zich heen slaat en wegloopt. "Overal zag ik bijen", zei Mike Gray aan NBC. "Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Ga terug

Reactie toevoegen