Natuurreservaat voor honingbeer.

Honingbeer bijen bedreiging vijand honing honingbij natuurIn Borneo moet een nieuw natuurreservaat het leefgebied worden voor de honingbeer. Deze beersoort wordt in haar voortbestaan bedreigd en volgens Siew te Wong de oprichter van het Bornean Sun Bear Conservation Centre en beheerder van  het reservaat is er veel te weinig aandacht voor de diersoort. Hij noemt het zelfs één van de ‘vergeten’ beersoorten.

 

De honingbeer is een kleine donkerbruine tot zwarte beer met een gele tot witte vlek op zijn borst. Het dier heeft een gladde en korte vacht en komt alleen in de regenwouden van Zuidoost-Azië voor.  Ze danken hun naam aan het feit dat ze dol op honing zijn. Met hun sterke klauwen maken ze een bijennest open om er vervolgens de honing met hun lange tong uit op te likken. Naast honing eten ze vooral vruchten maar ook kleine dieren en eieren.[Bron]

Gevolgen van de jacht

De afgelopen decennia is de populatie honingberen enorm afgenomen als gevolg van ontbossing en illegale jacht. Volgens Wong is het heel belangrijk dat mensen zich gaan realiseren hoe belangrijk het regenwoud is.

“Onderwijs is fundamenteel omdat maar weinig mensen de honingbeer kennen. En als de mensen een diersoort niet kennen, schenken ze er ook geen aandacht aan”, aldus Wong.

Bekijk ook:

Ook de honingbij wordt bedreigt

Op 16 januari opent het Bornean Sun Bear Conservation Centre de deuren.Volgens het Wereld Natuur Fonds is de grote vraag naar palmolie één van de belangrijkste redenen van de ontbossing. Ook voor de bouw van sojaplantages voor veevoer worden enorme hoeveelheden regenwoud gekapt.

Bron: De Morgen.be

Ga terug

Reactie toevoegen