Onderzoek naar effect glyfosaat op bijen schiet tekort?

Lees onze nieuwste blog over honing, bijen en imkeren

Het regent. Ja, echt, het regent! Volgens de berichten is de droogte nu op 21 december, de kortste dag van het jaar, officieel ten einde. Dat las ik tenminste in een nieuwsbericht. Het betekend dat het neerslagtekort nu officieel is aangevuld door overvloedige regen. 

De wintermaanden zijn voor mij als imker net even iets minder hectisch dan de zomermaanden. De bijtjes zijn keurig ingewinterd, en houden zich in leven met de voorraad honing die nog in de bijenkast aanwezig is. Tot eind februari mogen we ze nu met rust laten. Tijd dus om ook het nieuws te volgen.

Zo las ik vanochtend een opmerkelijk bericht op Groenten&Fruit, dat ik toch even wil delen. Lees het zelf:

De conclusie dat het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat een negatief effect heeft op het darmleven van de bij is gebaseerd op tekortschietend onderzoek. Dat constateert het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) in een advies aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Tekortkomingen onderzoek

In september verscheen een studie waarin een negatief effect wordt vastgesteld van het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat op bijen. Het Ctgb heeft de onderzoeken geanalyseerd en zegt dat de opzet van beide onderzoeken tekortkomingen vertoont, onder andere op het gebied van de omvang van de steekproef, de hoeveelheid voedsel voor de bijen en de doseringen van glyfosaat waaraan de bijen werden blootgesteld.

Onvoldoende betrouwbaar

Volgens het Ctgb zijn beide onderzoeken “onvoldoende betrouwbaar” en de resultaten niet eenduidig. De minister ziet dan ook geen reden het Europees voedselveiligheidsagentschap Efsa te vragen het advies over glyfosaat aan te passen. Evenmin is er reden om het gebruik van glyfosaat verder aan banden te leggen in Nederland.

Herbeoordeling gewasbeschermingsmiddelen

Het Ctgb is ondertussen bezig met de herbeoordeling van alle in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat. De minister verwacht dat eind volgend jaar meer duidelijk is over de uitkomsten van de herbeoordelingen.

Er is al jaren veel commotie over gewasbeschermingsmiddelen t.o.v. bijen. Als imker wil ik daar nu toch even iets over zeggen. Als beroepsimker zie ik veel van de professionele landbouw in ons land. Ik kom jaarlijks ook op verschillende bedrijven om bijen in te zetten voor de bestuiving van de gewassen.

Agrariërs schuldig aan bijensterfte?

Deze akkerbouwers en fruittelers zijn stuk voor stuk allemaal professionals. Ze werken met passie en leveren stuk voor stuk allemaal topproducten af. Producten, waar u voor naar de winkel komt. En deze producten kunnen zij niet zo verbouwen zonder gewasbeschermingsmiddelen.

Al deze professionals beseffen hoe belangrijk bijen en andere insecten zijn. Ze gaan dan ook heel zorgvuldig om met de middelen die er op de markt zijn. Ik durf mijn bijen dan ook gerust te plaatsen op deze bedrijven. Al de jaren dat we dat doen, hebben we nog nooit schade gehad aan onze pakweg 350 bijenvolken!

Vaak gaat er een verwijtende vinger naar deze mensen. Verwijtend, omdat ze zo veel gif spuiten. Maar, weet u wel dat u als consument bepaald hoe een fruitteler werkt? Telers verbouwen namelijk waar de markt om vraagt. En die markt bent u!

Uw invloed op gebruik van bestrijdingsmiddelen

Als u kiezen moet:
a. Een kilo appels voor €3,78 die er wat misvormt uitziet, binnen enkele dagen opgegeten moet worden omdat ze anders snel beginnen te rotten en soms kom je er een wormpje in tegen.

b. Een kilo appels voor €1,15 die er perfect uit ziet, lang bewaarbaar is en vrij van ongedierte.

Juist, 95% van u kiest optie 'b'. En dat is nu eenmaal alleen te bewerkstelligen door gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Zo lang u dus niet de keuze 'a' maakt, zullen fruittelers dus genoodzaakt zijn af en toe op zorgvuldige wijze gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Dat is door u bepaald.

Ben ik dan pro-gewasbeschermingsmiddelen? Zo zwart-wit wil ik het niet stellen. Maar feit is dat ik er nog nooit directe schade aan bijenvolken heb constateren. Ook niet aan bijenvolken die wekenlang in de boomgaarden hebben gestaan. En daar rijden in die periode toch aardig wat agrariërs rond met een spuitmachine achter de tractor.

Bekijk ook:

Geen oogst van heidehoning door droogte >>

Alles over imkerij De Valksche Bijenhof

Langetermijneffecten voor volksgezondheid zijn niet altijd bekend. Daarom vind ik terughoudendheid met bestrijdingsmiddelen gepast. Maar we moeten wel realistisch blijven met z'n allen. En niet zo maar met het beschuldigende vingertje wijzen, en ondertussen zelf een wespennest gewoon met insecticiden uitroeien. Of mieren. Of luizen. Of...

Denkt u er zelf maar eens rustig over na. Goede jaarwisseling toegewenst!

Ga terug

Reactie toevoegen