Pathogeen plantenvirus medeveroorzaker van bijensterfte?

Bijen zijn onmisbare voor het bestuivers in onze voedselketen. De laatste jaren staat het aantal bijenvolken sterk onder druk doordat hele kolonies massaal dood gaan. Wetenschappers zijn al lang op zoek naar de oorzaak van deze buitengewoon hoge bijensterfte. Algemeen aangenomen wordt dat een combinatie van een aantal factoren de oorzaak is van het totale probleem. Wetenschappers ontdekten nu naast de al bekende factoren weer eentje bij: een virale ziekteverwekker.

In het Amerikaanse wetenschappelijke online open-acces tijdschrift voor microbiologie mBio presenteren Chinese en Amerikaanse wetenschappers hun bevindingen die gedaan werden bij een routine onderzoek naar veel voorkomende en zeldzame virussen op bijen. “Bij een controle ontdekten de onderzoekers het Tabak Ringspot Virus (TRSV), een plantenvirus. Meteen is er een onderzoek gestart of dit virus ook kan leiden tot een systematische infectie van bijenvolken“, aldus Yang Ping Chen, onderzoeker van het Amerikaanse ministerie van Agricultural Research Service (ARS) laboratorium landbouw, een van de auteurs van deze studie.

Bevindingen onderzoek bijen

De eerste resultaten van het onderzoek wijzen al uit dat bij honingbijen die door besmette pollen geïnfecteerd worden, het virus zich snel door het gehele lichaam verspreid. Ook is gebleken dat honingbijen, de Apis mellifera, het virus TRSV door kan geven van plant naar plant door de bloembezoeken.

Het restant van een verzwakt bijenvolk in januari
Bekijk ook:
Dode honingbij verzwakt op bijenraat micro foto afbeelding stock

Samenvatting van wat het CCD probleem >>

Groot Australisch onderzoek met microsensoren ontrafeld bijensterfte >>

Landbouwgif dan toch mede-oorzaak bijensterfte?? >>

"Particulieren kunnen veel betekenen voor bijen" >>

Bekijk hier publicatie van het onderzoek >>

Bij vergelijkingen van sterke en zwakke bijenvolken, is gebleken dat TRSV en andere virussen  in zwakke bijenvolken beduidend meer aanwezig waren. In bijenvolken waar de concentratie virussen erg groot was in de herfst, bleek dat deze kolonies voor februari al dood waren. De laag besmette volken daarentegen doorstonden de meest koude omstandigheden moeiteloos.

Gebleken is dat deze RNA-virussen bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor de honingbijen De wetenschappers constateren dat er een sterke band lijkt te zijn tussen giftige virale cocktails en het Colony Collapse Disorder (CCD).

 

Ga terug

Reactie toevoegen