Productie biologische honing mogelijk in Nederland?

Biologische honing kopen bloemen skal certificaat Nederlands product

Op 2 oktober organiseert Skal Biocontrole een bijeenkomst met Nederlandse imkers, vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en de sectororganisatie Bionext. Doel van de bijeenkomst is om te bepalen of er een Nederlandse interpretatie van de Europese wetgeving over biologische honing moet komen. Dan zou er namelijk Nederlandse honing gecertificeerd kunnen worden. 

Levensmiddelen mogen alleen biologisch genoemd worden als ze voldoen aan de biologische wetgeving. Op dit moment kan Nederlandse honing niet biologisch worden genoemd. Dit komt omdat onduidelijkheden in de Europese wetgeving over biologische honing nog niet zijn uitgewerkt in een interpretatie voor Nederland.

Biologische honing en regelgeving

In de Europese biologische verordening zijn verschillende eisen gesteld aan de biologische imkerij. Deze eisen zijn nog niet specifiek genoeg om de imkers en hun honing te kunnen inspecteren en certificeren. In artikel 13.1 van de verordening staat bijvoorbeeld dat ‘de bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat de bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 kilometer van de locatie van de bijenkasten hoofdzakelijk bestaan uit biologische gewassen of spontane vegetatie en gewassen waarop slechts licht milieubelastende technieken worden toegepast’. Deze eis roept veel vragen op. Tijdens het overleg van 2 oktober wordt daarover gesproken met geïnteresseerde imkers.

bron: Skal

Ga terug

Reactie door Anita |

Dus de Balsemienhoning mag misschien biologisch genaamd worden?

Groetjes Anita

Reactie toevoegen