Bijenberaad gaat bijen in Nederland proberen te redden

AMSTERDAM - Nederland slaat aan het polderen om de bij te redden. Binnenkort gaat staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) naar de Tweede Kamer met een voorstel om de mysterieuze en massale bijensterfte te bestrijden.

Het afgelopen halfjaar hebben 25 organisaties van uiteenlopende snit onder begeleiding van PvdA-prominent Felix Rottenberg gewerkt aan een Actieprogramma Bijensterfte. "Bijenvolken zijn als geen andere wezens in staat om in samenwerking het eigen voortbestaan te waarborgen.Mensen kunnen daar een voorbeeld aan nemen."

En dat hebben ze ook gedaan, stelt hij. Daarmee blikt hij terug op een sessie waarbij uiteenlopende partijen als Greenpeace, pesticidenmakers, boeren, imkers en wetenschappers probeerden met constructieve voorstellen te komen om de bij te redden. Rottenberg stelt tevreden vast dat het overleg doorgaat in een Bijenberaad, waarin de partijen permanent met elkaar in overleg blijven. Maar daarmee is de mysterieuze bijensterfte – overigens een wereldwijd probleem – nog niet opgelost.

Monitoring bijensterfte

De belangrijkste aanbeveling volgens Rottenberg: een monitoring op zo'n 150 plekken in Nederland van het wel en wee van de bijen. Dat moet data verschaffen over welke factoren de bijensterfte beïnvloeden. Zijn dat vooral pesticiden? Of juist de varroamijt? Is het voedselgebrek? Of misschien te weinig vakkennis bij de imkers?

"Er wordt nu ook goed nagedacht over de professionalisering van de imkerij", weet Rottenberg. "De scholing kan vele malen beter. Er zijn in Nederland maar weinig professionele imkers. En er melden zich uit betrokkenheid bij het bijenprobleem momenteel erg veel mensen die amateurimker willen worden. Vandaar dat er een bijenlectoraat gaat komen aan universiteiten en hogescholen."

Zie ook:

Ministerie zet zich in voor bijen

Wat kunt u zelf doen om bijen te helpen

Bijeninintiatief bij telers van asperge

Wat gebeurt er op Europees niveau tegen bijensterfte (Europees Parlement)

Ga terug

Reactie door Yanno |

De bloemrijke akkerranden zijn de dood voor bijen, vlinders e.d.
De reden ? Als de boeren hun akkers bespuiten met gif komt het gif ook op de bloemrijke akkerranden terecht.

Reactie toevoegen