Uitbraak van gevreesde besmettelijke bijenziekte Amerikaans Vuilbroed

De twee bijenkasten in de Kelderijlei worden vernietigd. Imker Hugo Matheusen (blauwe overall) kijkt met lede ogen toe.

Bekijk meer bijennieuws:

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) eet geen honing meer >>
Honing legt ziekenhuisbacterie MRSA plat >>

SCHELLE, BELGIË - Het Belgische Voedselagentschap heeft bij bijenkolonies in Ruisbroek en in Schelle de erg besmettelijke bijenziekteziekte Amerikaanse vuilbroed vastgesteld. Om verdere besmettingen te voorkomen, is er een vervoersverbod van bijenvolken ingesteld.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. Volwassen bijen worden niet ziek, maar kunnen de ziekte wel verspreiden. Sporen van de bacterie die de ziekte veroorzaakt, blijven lang leven en zijn resistent tegen hitte en uitdroging. Meer info over Amerikaanse vuilbroed vind je hier.

Bijenvolken vernietigd

Afgelopen week werden de twee kasten die in Schelle in het gemeentelijk natuurgebied Kelderijlei stonden, vernietigd. Voor imker Hugo Matheusen uit Boom is het nu bang afwachten of de ziekte beperkt is gebleven tot deze twee haarden. "Want ik heb in totaal een 15-tal kasten, maar de temperaturen zijn nu te laag om meer controles te kunnen uitvoeren", zegt hij. "De ziekte is duidelijk in opmars, want in 2014 werden opvallend veel haarden vastgesteld", merkt de imker op.

Vervoersverbod voor bijenvolken

Rond de ziektehaard is een vervoersverbod ingesteld. Deze heeft minstens een straal van 3 km. Op de afbeelding op deze pagina is te zien voor welk gebied de beperkingen gelden (groen omcirkeld).

vervoersverbod bijen amerikaans vuilbroed 2015 belgië nederland imker

 

In deze zone gelden volgende regels:

  • Het is verboden om bijenvolken, koninginnen, raten, kasten, korven of bijhorende gereedschappen te verkopen of in de handel te brengen. Bovendien mogen ze ook niet vervoerd of uitgeleend worden.
  • Verenigingen van bijenteelt mogen hun materiaal niet ter beschikking stellen aan bijenhouders uit de schutkring.

Momenteel wordt de haard met een aangepaste methode bestreden.

 

Ga terug

Reactie toevoegen