Wilde bijen komen naar Centrum Amsterdam

 

Stadsdeel Centrum begint komend voorjaar een proef met nestkasten voor wilde bijen. Het plan is om langs de Plantage Middenlaan tweehonderd zogenoemde bijenkristallen op te hangen, stukken hout met boorgaten waarin de solitair levende bijen hun eitjes kunnen leggen.

De bijenroute maakt deel uit van een plan de campagne om de wilde bij zich thuis te laten voelen in de binnenstad. Daarbij hoort ook de aanplant van drachtplanten, die zorgen voor de levering van voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel.

De Plantage Middenlaan is bij uitstek geschikt voor de bijen vanwege de aanwezigheid van parken, plantsoenen en geveltuinen in de buurt. Dat is belangrijk, want wilde bijen hebben een beperkte actieradius, vijftig tot driehonderd meter.

Bijenkristal

Bij de proef werkt het stadsdeel samen met Bee Inc, een onderdeel van het Amsterdamse ontwerpbureau AAT. Ontwerper Aad Kruiswijk ontwikkelde de nestkast tijdens een opdracht uit 2012 ter gelegenheid van de opening van natuurspeeltuin Het Woeste Westen in het Westerpark. 'Het perfecte onderkomen voor de wilde bij,' zegt Joeri Bijvoet van AAT. 'De van bamboe gemaakte bijenhotels blijven vaak onbewoond vanwege tocht en nattigheid. In een bijenkristal heeft de bij daar geen last van.'

 

Bekijk ook geralateerde artikelen:

Wat kunt u zelf doen om bijen te helpen
Dion Graus overhandigd de eerste 'tweede kamer-honing aan voorzitter Anoushka van Miltenburg ~bevat video~

Bij de ontwikkeling van de kristalvormige nestkast hebben de ontwerpers samengewerkt met bijenonderzoekers van de universiteit van Wageningen. Zij worden ook betrokken bij de proef in de binnenstad.

Het is de bedoeling de ontwikkelingen rond de bijenkristallen gedurende vijf jaar te volgen, om te zien wat de gevolgen zijn voor de populatie. Het stadsdeel zal particulieren uitnodigen ook kasten op te hangen. Mogelijk, zegt Bijvoet, zullen ook andere stadsdelen aanhaken.

Bijenpaleis en stads imkerBijen in de stad nodig tegen bijensterfte stadsimker honingbijen in de kast nestgelegenheid solitaire bijen

De campagne van het stadsdeel richt zich niet op de honingbij, die anders dan de wilde bij in volkeren leeft. Het stadsdeelbestuur ziet in de binnenstad van Amsterdam geen mogelijkheden om voor deze bijensoort een geschikte locatie te vinden en baseert zich daarbij op de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan met het Bijenpaleis in het Westerpark en de Beeglo op het Melkwegterrein in Noord.


Het stadsdeel ziet wel mogelijkheden op daken in de binnenstad en zal bewoners daarom oproepen zich te melden, mochten ze belangstelling hebben en over een geschikt dak beschikken. Het stadsdeelbestuur wijst onder meer op het concept van de stichting Beelease, waarbij particulieren tegen betaling van vijfhonderd euro een bijenvolk op hun dak krijgen, plus de zorg van een imker. De honing is dan voor de dakbezitter.

 

Bron: Het Parool

Ga terug

Reactie toevoegen