Zwerm honingbijen kost tuinman het leven

honingbijen zwerm dood verwijderen buckfast zachtaardig killerbeesEen zwerm van geafrikaniseerde honingbijen, ook wel ‘Killerbees’ genoemd, hebben een afgelopen woensdag in het zuiden van Arizona een tuinman dermate verwond dat hij er later aan is bezweken. Deze agressieve bijen zaten in een enorme kolonie van honderdduizenden bijen in een nest van zo’n 90 cm breed bij 2,5 meter hoog.

De nu dode man verrichtte op het moment van ongeval  samen met zijn collega onderhoudswerkzaamheden in de tuin van de 90-jarige huiseigenaar, welke niet gestoken werd.

Twee andere werknemers die ook kortbij aan het werk waren in de tuin bleven ook niet geheel buiten schot. Een buurvrouw die ook wat steekjes opliep kon zichzelf naar het regionale ziekenhuis rijden voor een behandeling.

Aanpak verwijderen bijenvolk

Na de melding om 10:30 werd door de brandweer van Douglas een vierkant gebied afgezet. Brandweerlieden met beschermende pakken, die dot hun standaarduitrusting behoren, verwijderden eerst een deel van de dakrand en dak, voordat ze het nest en plafond omlaag konden trekken.

Na uitroeiing van het zware nest bleek dat een 55-litervat maar nauwelijks groot genoeg was om alles te bergen. Volgens de woordvoerder van de brandweer zijn er iedere week wel enkele meldingen van bijenoverlast, maar nooit op de schaal als nu.

Dezelfde overlast met bijen ook in Nederland?

 En dit zijn de 'Killerbees' en hun moordlust

Deze agressieve bijensoort komt in bepaalde delen van de wereld voor en zijn zeer dominant.  Voor Nederland vormen deze bijen geen bedreiging: in West-Europa kunnen deze bijen niet overleven door de koudere winters. In ons land wordt er veel met zachtaardige bijen gewerkt.

Douglas ligt op de grens van Mexico, ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van Tucson

Ga terug

Reactie toevoegen