Honing legt ziekenhuisbacterie MRSA en VRE plat

bestrijden bacteriën met honing van de imker ruwe honing wetenschap onderzoek MSRA VRE ziekenhuisbacterie doden

Honing van de imker vertoont echt een antibacteriële werking, die mede veroorzaakt wordt door melkzuurbacteriën in het inwendige van de bij. Die symbionten maken een metabolietencocktail aan waarmee je in principe zelfs de meest beruchte antibioticaresistente ziekenhuisbacteriën plat kunt krijgen, schrijven Zweedse onderzoekers in het International Wound Journal>>

Wetenschappelijk bewijs dát honing werkt tegen bacteriële infecties was er tot nu toe nooit waardoor dit onderzoek een primeur is. Honing wordt het al duizenden jaren ingezet als huismiddeltje maar niemand wist ooit of het echt iets deed - en anno 2014 doet het inderdaad niets meer omdat die melkzuurbacteriën allang dood zijn eer de honing via supermarkten de consument bereikt.  

Melkzuren micro-organismen in honing

Een deccenia eerder ontdekten de Zweedse onderzoekers al dat de honingmaag van bijen een uitgebreide bacteriepopulatie bevat, die in symbiose leeft met de gastvrouw. In de honing vind je diezelfde bacteriën ook terug. Het gaat om dertien goed van elkaar te onderscheiden melkzuurbacteriën: negen soorten Lactobacillus en vier soorten Bifidobacterium. De onderlinge getalsverhoudingen hangen onder meer af van de beschikbare soorten nectar, maar het lijken wel altijd dezelfde dertien soorten te zijn.

Bekijk ook:
Wat is Nederlandse honing van de imker en hoe wordt het gewonnen >>
Honing met kaneel een unieke combinatie met grote medicinale kracht >>

Deze melkzuurbacteriën produceren niet alleen melkzuur, maar ook enzymen en antimicrobiële peptides plus kleine hoeveelheden van een hele reeks kleine moleculen zoals organische zuren, vetzuren, ethanol, benzeen en andere aromaten en waterstofperoxide.

Bacteriën als MRSA en VRE bestrijden met honing 

Al langer bekend is het positieve effect van honing op wonden door het effectief in balans brengen van wondvocht, bloed en weefsel.

De Zweden hebben nu die dertien soorten geïsoleerd uit bijen, ze elk afzonderlijk gekweekt in petrischaaltjes en gekeken wat voor metabolieten ze aanmaakten. Dat bleek van soort tot soort te verschillen.

Maar elke soort bleek antimicrobieel actief, en als je ze allemaal tegelijk inzet krijg je een synergistisch effect waar tot nu toe geen enkel pathogeen tegen bestand is gebleken. Methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycineresistente Enterococcus (VRE) bleken geel kansloos en gaan er allemaal aan dood.

Natuurproduct honing als wondverzorging

Dat honing wonden geneest en medische eigenschappen bezit is al jaren een volkswijsheid die nu gegrond blijkt. De Zweden hebben de bacteriekweekjes (met wat honing om ze smeerbaar te maken) uitgeprobeerd op een tiental paarden met hardnekkige wonden: ze genazen allemaal. Het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat dit natuurproduct een grote toekomst tegemoet kan gaan in een klinische setting.

Echte verse honing noodzakelijk

Het is wel noodzakelijk honing te gebruiken die zó uit de bijenkorf komt. De honing die tegenwoordig in de EU wordt verkocht is gerijpt, ingedikt en soms zelfs gesteriliseerd. Door deze processen zijn de meeste antimicrobiële componenten er dan ook allang uitgedampt voor ze in de winkelschap liggen. Daar heb je dus medisch gezien helemaal niets meer aan. Voor een goede werkng moet men dus op zoek naar plaatselijke imker voor rauwe honing.

Bron: Londen universiteit

Ga terug

Reactie door joke |

Honing met kaneel helpt tegen vele kwalen en kijk maar op het internet in welke hoeveelheden die je in moet nemen.
Ga maar eens googelen.... en je staat versteld hoe gezond honing is.

Antwoord door Gerard van de Braak

"Klopt Joke, via de link naast het artikel is daar ook meer over te lezen"

Reactie door Mary |

Ik ben heel blij dat ik zo leergierig ben, omdat medicatie mijn probleem van mijn maag niet kon genezen. Ik ben honing en kaneel gaan gebruiken doordat ik op het internet ben gaan Google, ben ik nu van mijn kwaal genezen. Ik zelf heb ook nog Artritis en moet zeggen dat ik mijn veel beter voel.
Ik ben ook blij dat ik dit artikel heb gevonden en gelezen.
Ik raad mensen aan die last hebben van maagproblemen zoals maagzuur en opgeblazen gevoel na het eten!! ( Google maar op het internet dan komen jullie vanzelf er achter en ook voor zoveel andere kwalen het is geen fabel)

Met vriendelijke groet

Mary

Reactie toevoegen