Bijen als detectoren van landmijnen in Kroatië

Balkanland Kroatië, dat vanaf juli lid wordt van de Europese Unie, onderzoekt de mogelijkheden om landmijnen op te sporen door middel van honingbijen. Een groot gebied  van ca. 750 vierkante kilometer is nog altijd bezaaid met landmijnen afkomstig uit de oorlog uit de negentiger jaren.

Kartrekker en bijendeskundige Nikola Kezic, hoogleraar aan de universiteit van Zagreb, zijn bijen uitermate geschikt vanwege het goede reukorgaan waarmee explosieven snel opgespoord kunnen worden. In het project Tiramisu dat door de EU gesponsord wordt krijgen bijen voedsel aangeboden met de geur van de springstof TNT.

Individuele bijen worden op deze manier eenvoudig getraind om de mijnen op te sporen. Zodra hele volken opgeleid kunnen worden is het project rijp om in de praktijk getoetst te worden. Zover is het voorlopig echter nog niet.

Vernietigende impact

Vanaf het uitbreken van de Balkanoorlog in 1991 hebben de mijnen al vele slachtoffers gemaakt. De mijnen die veelal zonder een goed beschreven plan gelegd zijn eisten naar schatting tijdens de oorlog zo’n 2500 mensenlevens. In de decennia erna vielen nog minimaal 316 doden.

BEKIJK OOK

Nature Award 2015 naar korte fimm met bijen >>

BijenSafari: APP die bijen gaat redden? >>

Volgens hoofd van het ontmijningsdepartement van de Kroatische overheid Dijana Plestina is dit onaanvaardbaar “Zolang dit aanhoudt, leven we in een soort terreur - zeker de inwoners van gebieden waarvan wordt vermoed dat er mijnen liggen. Ons land kan geen vrede kennen tot dit probleem is opgelost”

Bijen de uitkomst?

Doordat niet bekend is hoe de mijnen gelegd zijn, gebeurt het regelmatig dat ontmijners mijnen over het hoofd zien. In een schoon verklaard gebied bevinden zich dan nog explosieven, levensgevaarlijk. Juist voor dergelijke explosieven zouden bijen zich uitstekend lenen om ingezet te worden. Volgens hoogleraar Kezic kunnen hittezoekende camera’s dan de bijen weer opsporen om zo de explosieven te vinden.

Bron: Huffingtonpost.nl

Ga terug

Reactie toevoegen