Bijenmeneer boos op Oirschot: ‘Weghalen bloemen ramp voor bijen en werkgelegenheid’

OIRSCHOT - Een ramp voor de bijen en voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat vindt 'de bijenmeneer' van Oirschot, Tinus Kolsters, van het besluit van de gemeente. Veel aanplant in de regio wordt verruild voor grasperken.

In augustus maakte de gemeente bekend dat ze de huidige beplanting wil vervangen door gazon en dat ze een hoop bomen wil kappen. De afgelopen weken zijn massaal bloemen weggehaald, zag Kolsters tot zijn verbazing.

"Dit gaat ten koste van mensen met een verstandelijke beperking die namens het DSW daar de boel netjes houden. Ook de bijen hebben nu minder te eten en dat is ontzettend slecht voor de natuur", vertelt hij.

'Verdwenen geld'

Volgens een woordvoerder van de gemeente zorgt meer groen juist voor een rustiger straatbeeld en voor een grotere veiligheid voor wandelaars en weggebruikers. "Het is daarnaast een noodzakelijk besluit met oog op bezuinigingen. De grasperken hebben nu eenmaal minder onderhoud nodig."

Veel onderhouders zijn hierdoor niet meer nodig, stelt Kolsters. Hij zoekt nog naar mogelijkheden om de plannen te stoppen, maar hij acht de kans klein dat dat gebeurt.
"Ik ben gewoon kwaad op de wethouders die vorig jaar wel gewoon subsidie aanvragen voor onderhoud van de bijen, maar er vervolgens niets mee doen. Waar is dat geld dan gebleven?"

Verslechtering voor de bijen

Op deze manier is in de gemeente Barneveld het afgelopen jaar reeds veel bloeiende vegetatie die interessant was voor bijen en andere insecten verwijderd. Het is een tendens die steeds meer gemeentes zichtbaar is om kosten te gaan besparen. Voor de bijen die het toch al niet makkelijk hebben is deze tendens een aanzienlijke verslechtering van het voedselaanbod.

Zie ook: Wat hebben bijen nodig?

Ga terug

Reactie toevoegen