Het gaat lang niet goed meer met de bijenpopulatie in België. Niet alleen de bekende honingbij boert achteruit, ook heel wat wilde bijen en hommels hebben het uiterst moeilijk om te overleven. De beestjes vinden geen nestgelegenheid meer en onoordeelkundig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verzwakt hun weerbaarheid voor parasieten. Bovendien zijn landbouwteelten en plantensoorten als maïs en tijdelijk grasland voor hen niet geschikt. Steeds meer bijenkasten komen daardoor leeg te staan.

 

Bijenhotel voor solitaire bijen als metselbijen behangersbijen biologisch materiaal bij bioboer bijvriendelijke asperge

Solitaire bijen en bestuiving

Dat is geen goed nieuws voor de boeren, want bijen zijn een van de belangrijkste bestuivers van planten, fruitbomen en landbouwgewassen. Natuurvereniging Regionaal Landschap Rivierenland, dat een werkgebied heeft van Willebroek tot Nijlen, heeft daarom een luxueus bijenhotel geplaatst bij het landbouwbedrijf van Koen Busschots, een bioboer uit Koningshooikt. Busschots is gespecialiseerd in verse seizoensgroenten.

‘Ik besef maar al te goed dat de bijen een cruciale rol spelen in de bestuiving van de gewassen’, zegt de bioboer. ‘Bijen zijn bovendien belangrijk voor het ecologisch evenwicht in onze landbouwgebieden.’

Bijenhotel en akker met bloemen

Het hotel zit vol met kleine holtes, waarin de bijen letterlijk kunnen overnachten. Het bijenhotel kwam tot stand met financiële steun van de Vlaamse Landmaatschappij. Volgend jaar wordt naast het bijenhotel van Busschots ook nog een fauna-akker aangelegd, die ervoor moet zorgen dat de wilde bijen niet alleen meer nestgelegenheid hebben, maar ook een ruimer aanbod aan nectar en stuifmeel ter beschikking krijgen.

Ook voor honingbijen

Het is toe te juichen om bewust bezig om de bijenpopulaties en die van insecten te steunen. De bloemenakkers zijn erg goed voor solitaire bijen, maar ook hommels en honingbijen krijgen hierdoor een verrijking van het voedselaanbod. Hierop inhakend is er ook een nieuw project gestart om telers van groenten hier bewust mee om te laten gaan, namelijk: 'bijvriendelijk aperges telen' 

Lees meer:   Bijvriendelijk asperges telen (bevat video)

       Wat u zelf kunt doen om bijen te helpen  

Bron: Nieuwsblad.be