Communicatie tussen bloem en insect door elektrisch veld

Planten zijn meestal negatief geladen en geven een zwak elektrisch veld af, zo schrijven onderzoekers in het blad Science Express. Wanneer bijen door de lucht vliegen, verwerven ze een positieve lading. Zodra zo’n geladen bij een geladen bloem aanraakt, springt er geen vonk over, maar er gebeurt wel iets anders, zo tonen onderzoekers van de universiteit van Bristol met experimenten aan.

Experiment

De onderzoekers plaatsten elektroden in de stengel van petunia’s. Zodra een bij op de bloem landt, verandert het potentieel van de bloem en dat blijft gedurende enkele seconden zo. Uit een tweede experiment bleek bovendien dat bijen sneller het verschil tussen twee kleuren konden leren wanneer er ook gebruik gemaakt werd van elektrische signalen. Het bewijs dat bijen elektrische velden kunnen detecteren en onderscheiden.

Hoe?

Onduidelijk is nog hoe de bijen het elektrisch veld detecteren. Mogelijk reageren hun haren erop: door het elektrische veld gaan deze wellicht overeind staan.

Wat vertellen?

Wat de bloem precies communiceert is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk ‘vertelt’ de bloem met behulp van het elektrisch veld dat andere bijen onlangs nog langs zijn geweest. “Dit nieuwe communicatiekanaal laat zien hoe bloemen hun bestuivers eerlijk kunnen vertellen over hun kostbare nectar- en pollenreserves,” speculeert onderzoeker Heather Whitney. “Het laatste wat een bloem wil, is een bij aantrekken en deze vervolgens geen nectar aan kunnen bieden: bijen zijn goede leerlingen en zouden al snel de interesse in deze bloem verliezen.”

Overigens maken bloemen natuurlijk niet alleen gebruik van een elektrisch veld. Het elektrisch veld vormt een aanvulling op andere manieren om bijen en hommels aan te trekken. Zo gebruiken bloemen ook hun heldere kleuren en prettige geuren om bijen en hommels zover te krijgen dat deze ze bezoeken.

Bron: http://www.scientias.nl/bijen-en-bloemen-communiceren-met-behulp-van-elektrisch-veld/81136

 

Lees ook: Bijen traceren mijnen

Ga terug

Reactie toevoegen