Honingbijen zorgen voor nieuwe haargroei

honingbij op Propolis tegen ontstekingen kopen bij imker antibacterieelPropolis is een bijenproduct dat al veel wordt gebruikt voor het behandelen van tumoren, (chronische) ontstekingen en wonden. Een groep onderzoekers van het Japanse Hokkaido University heeft onder leiding van Ken Kobayashi een nieuwe toepassing ontdekt: hergroei van haren!

Propolis is een harsachtige stof die bijen gebruiken voor het steriel houden van hun woning. Propolis is antibacterieel en schimmelwerend, een soort natuurlijke antibiotica.Bijen produceren het zelf, met de kleverige vloeistof van bladknoppen als grondstof. Ook gebruiken ze propolis voor het dichtkitten van gaten en kieren van de bijenwoning. Meer propolis >>

Effecten van propolis

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat door propolis de groei van keratinocyten bevorderd wordt. Deze keratinocyten  zijn betrokken bij de productie van de haarschacht- en haarfollikelstructuren. In het onderzoek werd er een samenstelling van alcohol met propolis aangebracht op huid van muizen die waren geschoren en gewaxt. Kobayashi’s team ontdekte dat deze  behandeling een sterk stimulerende werking heeft op de migratie en proliferatie van keratinocyten

Bekijk:

Publicatie van het onderzoek op ACS’s

Journal of Agricultural and Food Chemistry >>

Wat is propolis wat zijn de medische eigenschappen >>

Honing met kaneel geneest de meeste ziekten!? >>

Honing legt ziekenhuisbacterie VRE en MRSA plat >>

Abstract ImagePropolis bevordert de snelheid waarmee hergroei van haren plaatsvind. De met propolis behandelde muizen waren tijdens de proeven aanzienlijk sneller weer bedekt met haren dan de onbehandelde soortgenoten.

Propolis gebruik in de toekomst

Of de behandeling effectief op andere dieren en mensen, met inbegrip van degenen die reeds kaal geworden zijn, is nog afwachten. De vooruitzichten zijn in ieder geval veelbelovend. Wat wel vaststaat volgens de onderzoekers, is het feit dat propolis ontstekingen sterk kan reduceren, een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval.

Ga terug

Reactie toevoegen