'Honingbijen kunnen landmijnen vinden'

Honingbijen kunnen worden ingezet om landmijnen op te sporen. Dat hebben Kroatische wetenschappers aangetoond. De beestjes moeten daarvoor wel speciaal getraind worden.

Het klinkt als een late 1-aprilgrap: bijen die kunnen worden ingezet om landmijnen op te sporen.

Toch zou het Kroatische onderzoekers gelukt zijn om de beestjes zo te trainen dat ze de geur van de mijnen herkennen, dat meldt persbureau AP.

Sterke neus

Honingbijen hebben een uniek reukvermogen. Ze kunnen '3-dimensionaal ruiken. Dit moet ook wel omdat ze in een donkere kast leven waarin alles functioneerd op basis van feromonen. Ook voedselbronnen worden door geur gelocaliseerd.

Als de bijen geleerd wordt om de geur van explosieven te koppelen aan eten, kunnen ze worden ingezet voor het opsporen van de gevaarlijke explosieven.

Omdat de beestjes denken dat er eten ligt gaan ze in zwermen vliegen boven de plek waar een landmijn ligt. Aan de hand van beelden van warmtecamera's konden de onderzoekers zien waar de mijnen moesten liggen.

Explosieve suiker

Om hun theorie te bewijzen, lieten de onderzoekers de bijen los in een tent waar verschillende soorten voedsel lagen. In sommige gevallen lag er gewoon suiker, in andere gevallen was het zoete goedje vermengd met TNT, de basis voor explosieven.

De bijen die van jongs af aan getraind waren om TNT te herkennen, bleken een sterke voorkeur te hebben voor de suiker die vermengd was met de explosieve stof. Zij waren eerder te vinden bij de bakjes met TNT-suiker en ze bleken daar ook in een zwerm boven te gaan hangen.

Een praktische inzet van de explosieven-opsporingsbijen is er nog niet. Wellicht in de toekomst.

Bijen en hun producten

Ga terug

Reactie toevoegen