Burgers van ontwikkelingslanden geholpen met starten bedrijf

 

Economisch vooruitkomen is voor veel inwoners van het continent Zuid-Afrika lastig. Honingbijen floreren op dit continent goed! Daarom gingen Peter Meijer en Sam van Veluw, oprichters van Single Spark, op zoek naar een hulpmiddel voor lokale ondernemers. Het eindresultaat: Startersboxen met vooral veel praktische informatie.

Door middel van de zogenoemde ‘businesses-in-a-box’ worden mensen met ondernemingingsgeest van stap tot stap geholpen bij het opbouwen van o.a. een rendabele imkerij. Op de site van Singlespark is te zien dat er 5 pakketten aangeboden worden: een om honing te leren maken en te verkopen, een om datzelfde te doen met zeep, een om kippen te leren houden en eieren en vlees te verkopen, een om calendulazalf te maken en te verkopen en een om bijen te houden en honing te verkopen.

Imkeren en honing verkopen

De pakketten over honing en bijen houden (imkeren) worden momenteel in 3 landen verkocht: Kenia, Ghana en Rwanda. De vraag is natuurlijk: wat kan iemand verwachten die zo’n pakket aanschaft? Volgend de initiatiefnemers vrijwel alles wat nodig is om te kunnen starten.

Bekijk ook ander nieuws:
Voorzitter Thieme van de Dierenpartij eet geen honing meer >>
Honing legt ziekenhuisbacterie MRSA plat >>


Denk aan een stap-voor-stap-plan dat het productieproces inzichtelijk maakt. Bijvoorbeeld honing maken, hoe gaat dat nu precies? Welke gereedschappen heb je daarvoor nodig? Maar ook een productievideo, een verkoop- en marketingplan en tal van marketingmaterialen zijn aanwezig.

Het kostenplaatje

Het pakket bevat dus vooral veel informatie. Een werkplek, de gereedschappen en geld om op te starten moet de aspirant ondernemer zelf zien te regelen. Daarnaast is het belangrijk dat er eerst door de ondernemer zelf een marktonderzoek ter plaatse uitgevoerd wordt.

Het doel van de box

Opstarten kost dus nog wel geld en energie van de ondernemer. In veel ontwikkelingslanden is gelukkig al van alles te vinden om lokale ondernemers te ondersteunen, zoals microkredietinstellingen en algemene businesstrainingen. De boxen die het bedrijf aanbiedt zijn specifiek gericht op praktische informatie dat door experts gegeven wordt. Het bedrijf Singlespark zorgt er vervolgens voor dat de pakketten gebruikersvriendelijk zijn.

Ga terug

Reactie toevoegen