Mieren zeer intelligent met vervoeren van honing

Honing online kopen

Honing, sponsjes en mieren: alle ingredienten die nodig zijn om een onderzoek te doen. Hongaarse onderzoekers gaven de insecten beschikking over kleine sponsjes of stukjes papier. Uit te onderzoek kwam naar voren dat de mieren deze voorwerpen gebruiken om vol honing te laten zuigen alvorens ze naar hun nest te transporteren. Dit is een zeer bijzonder verschijnsel, aangezien deze gebruiksvoorwerpen niet in de natuurlijke omgeving voorkomen. 

Honing vervoer

Bij het onderzoek in het laboratorium aan de Universiteit van Szeged werden mieren geconfronteerd met schotels honing en water. Naast de schotels lagen verschillende voorwerpen waarmee de insecten de vloeistoffen naar hun nest konden vervoeren, zoals stukjes hout, papier en spons.

De insecten kozen al snel voor de materialen waarmee ze de honing en het water het makkelijkste konden opzuigen. Ze vervoerden de vloeistoffen vooral met stukjes spons en papier naar hun nest.

MEER HONINGNIEUWS:

Verborgen kracht van honing/kaneel >>
Nederlandse honing kopen? KIES ECHTE HONIING >>

De wetenschappers waren verrast dat de dieren zo snel het beste gereedschap selecteerden uit enkele materialen die ze nooit eerder hadden gezien. Mieren hebben een klein brein dat slechts 250.000 hersencellen telt. "Maar deze dieren presteren op veel gebieden even goed of zelfs beter dan mensen", verklaart biologe Valerie Banschbach op nieuwssite New Scientist.

Maag te klein voor transport honing

De wetenschappers uit Hongarije vermoeden dat mieren in de loop van de evolutie hebben geleerd om gereedschap te gebruiken voor het transport van voedsel, omdat ze een kleine maag hebben die niet rekbaar is.

Ze kunnen dus niet in één keer grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken, maar moeten een voorraad eten aanleggen in hun nest. "Ze moeten daarom wel een manier verzinnen om vloeibaar voedsel te vervoeren", aldus hoofdonderzoekster Patrizia d’Ettorre.

Ga terug

Reactie toevoegen