Wetenschappers ontdekken enorme, stokoude wijnkelder met o.a. honingwijn in Kanaänitisch paleis

Onderzoekers in Israël hebben een 3700-jaar oude wijnkelder opgegraven. Deze onderzoekers zijn al sinds 2005 bezig met het opgraven van een oud paleis in Tel Kabri, een gebied dat ooit tot het Bijbelse land Kanaän behoorde. Tijdens de opgravingen stuitte de onderzoekers op een grote ruimte van zo’n 3 bij 5 meter, waarin 40 grote kruiken werden gevonden. Deze grote kruiken kunnen gezamenlijk zo’n 2000 liter wijn bevatten (dus zo’n 3000 flessen). Ook werden er in de kruiken nog overblijfselen van wijn gevonden.

Vorstelijke wijnkelder

Volgens de onderzoekers is de wijnkelder een vorstelijke wijnkelder.” We vermoeden dat het een vorstelijke wijnkelder “, zegt Eric Cline , een van de archeologen en de voorzitter van het Department of Classical and Near Eastern Languages and Civilizations aan de George Washington University. Tweeduizend liter wijn is niet genoeg voor de algemene bevolking . “Het is net genoeg voor de heerser en zijn huis. ”

De wijnkelder is gevonden naast een andere ruimte, waarvan men vermoedt dat deze dienst deed als eetzaal of feestzaal. De kelder en de hal werden grotendeels vernietigd door waarschijnlijk een aardbeving.

Gevonden wijn

In de grote kruiken werden resten wijn gevonden. Uit het residu blijkt dat hier gaat om zowel witte als rode wijn. Het gaat niet om goedkope wijn volgens de onderzoekers, omdat het residu relatief dure ingrediënten bevat. Ingrediënten als honing, jeneverbessen, munt en kaneelschors. Blijkbaar was er in de oudheid al kennis van de medicinale werking van de combinatie honing & kaneel.

Veel van deze ingrediënten horen echter niet echt in dit gebied thuis, wat duidt op een bloeiende handel rond het paleis. De wijn is volgens de onderzoekers te vergelijken met de medicinale wijnen die in het oude Egypte werden gebruikt. De onderzoekers zullen de het residu van de wijn nog verder analyseren in de hoop dat ze de wijn na kunnen maken.

Onderzoeker Andrew Koh zegt in de Washington Post dan ook over de wijn: “It’s not wine that somebody is just going to come home from a hard day and kick back and drink.”

Nog meer in de wijnkelder…

Waarschijnlijk zullen de onderzoekers nog meer wijnvaten ontdekken. In de kelder zijn nog twee deuren gevonden, waarvan men vermoedt dat deze leiden naar nog meer wijnkelders. Hier zal in 2015 verder meegegaan worden. Voorlopig hebben de onderzoekers hun handen vol met het snel uitgraven van de gevonden kruiken. De winter komt er aan en de onderzoekers willen de kruiken voor de winter uitgegraven hebben, omdat de kans groot is dat het winterse weer de kruiken vernietigd. En dat zou toch zonde zijn!!

Bron: Washington Post, Bloomberg

Ga terug

Reactie toevoegen