Het bijenvolk
Honingbijen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken niet die stekerige insecten die ons in de nazomer op het terras niet met rust laten, maar nuttige zachtaardige diertjes.
Het nut van de honingbij
Met hun sterk behaarde lichamen bezoeken de werksters talloze bloemen, op zoek naar stuifmeel en nectar.Met deze nectar wordt ‘het goud’ van de bijen geproduceerd: De Honing!
Maar als een honingbij een bloem bezocht heeft, is er meer gebeurd dan alleen maar iets wegnemen van de bloem: met zijn behaarde lichaam zorgt de bij voor overdracht van stuifmeel. En juist daarom is het mogelijk dat het bloempje ook een vrucht wordt!
Wat zijn honingbijen?
Honingbijen leven in kolonies, bijenvolken genaamd. Zo’n bijenvolk is een harmonieus geheel wat bestaat uit tienduizenden individuen, waarin ieder diertje zijn eigen functie heeft. Samen leven ze in een donker gesloten ruimte zoals een bijenkast of een bijenkorf.
In de woning zijn feromonen (geurstoffen) de communicatie om alles goed te laten verlopen. Dit is allemaal zo complex, dat er al boeken vol overgeschreven zijn maar is er altijd nog veel onbekend.
Evenwel in hoofdlijnen: